Bohumil Hrabal:
NYIRATKOZÁSOK – SÖRGYÁRI CAPRICCIO

Mariska szerepében: Kéner Gabriella
Rendezte: Kaj Ádám

Hrabal édesanyja alakján keresztül énekli meg egy letűnt világ krónikáját. Azét a világét, ami nekünk is ismerős lehet nagy- és dédszüleink elbeszéléseiből, és amit csak itt érthetünk meg igazán Kelet-Közép-Európában. Előadásunk ott kezdődik, ahol mindez véget ér.1949-et írunk, és a nymburki sörgyár sem kerülheti el a sorsát: államosítják.„A múltat végképp eltörölni” eszméje indexre tesz mindent és mindenkit a boldog békeidőkből. Lomtárba kerül Francin és Pepin bácsi is. Ekkor jön Mariska, vagyis Hrabal-anyu, és azt teszi, amit a lelkiismerete diktál: emlékezik. És hála mindent megelevenítő képzeletének, a sörgyár újra élni kezd.

VIDEÓK: 

Sajtó:
http://promenad.hu/cikk/nyiratkozasok-algyon-170651
http://www.nepujsag.net/kultura/1692-lendvai-%E2%80%9Enyiratkoz%C3%A1s%E2%80%9D-hraballal.html
http://4d.rtvslo.si/arhiv/mostovi-hidak/174433082 (23:29-től)

Fesztivál:

ZAKO (Zalaegerszeg)
Comedium Corso (Esztergom)
Pannon Pódium (Zalaegerszeg, Nagykanizsa)
Pesti Pannon Pódium (Budapest)
Tisza Teátrum (Szeged)

Babits Mihály:
JÓNÁS KÖNYVE, TÖRÖK SOPHIE ELŐADÁSÁBAN

A Babits Mihály Kamaratársulat (Esztergom) előadása.
Babits Mihály: Báhner Péter
Török Sophie: Kéner Gabriella

Látvány: Pipei Borbála
Dramaturg: Pásztó András
Rendezte: Kaj Ádám

1938-ben járunk Esztergomban, az előhegyi Babits-villában. Pár hónap telt el Babits gégeműtéte óta, aminek következtében a költő elveszítette hangját. A félholt próféta mellett ott van a gondoskodó feleség, Tanner Ilona, aki Török Sophie néven önálló irodalmi karrierről álmodik. De még a betegség idején is csak férje árnyékában tud létezni, mert a költő az utolsó szó jogán megírja a Jónás könyvét és annak lírikus lezárását, a Jónás imáját. Babits, aki megélte és megénekelte már az első világégést is, most az új háború küszöbén beteg gégéje helyett költőségét teszi a boncasztalra, hogy ha kiszakad ajka, akkor is, de kiáltson Ninive ellen. Hisz a szó a prófétáé, a fegyver meg Istené. De mi történik, ha az új kor új Jónása nem a lelkiismeretében, hanem a beszédében fogyatékos? Hogyan nyilatkozik meg a költő, ha a versnek nem olvastatnia kell magát, hanem megszólalnia? Ekkor tör elő a feleségből a művész, a jó asszonyból a tanítvány, az első olvasóból az első értelmező. Babits Mihály művét Török Sophie adja elő, a beteg költővel karöltve, egy különös drámajáték, házastársi rítus keretében, ahol Babits a próféta, Török Sophie pedig a kinyilatkoztató isten. Ketten játsszák el a Jónás könyvét, de többet is megmutatnak a szövegből: hagyják, hogy az allegorikus mű felfedje magát, és helyet kapjon benne mind a történelem, mind magánéletük.

VIDEÓ:

Sajtó:

http://www.helloesztergom.hu/blog/2016/06/07/vastaps-oriasi-sikert-aratott-a-jonas-konyve-torok-sophie-eloadasaban-c-szindarab-esztergomi-osbemutatoja/

http://kutszelistilus.hu/szinhaz/jegyzet/360-turbuly-lilla-van-kozunk-a-kolto-eletehez-es-halalahoz

http://www.nepujsag.net/kultura/2235-%E2%80%9Eisteni-sz%C3%ADnj%C3%A1t%C3%A9k%E2%80%9D-babits%C3%A9kkal-lendv%C3%A1n.html
http://4d.rtvslo.si/arhiv/terepjaro/174450772
http://www.rtvslo.si/hidak/prispevek/174451718

Petró János: Az emberi lét természetes mélysége

Fesztivál:

Pannon Pódium (Zalaegerszeg)
Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál (Budapest)
Tisacra Összművészeti Minifesztivál (Szeged)

Az előadás meghívást kapott a 2018-as Keresztény Színházi Fesztiválra (Újszínház, Budapest).

Ingmar Bergman:
JELENETEK EGY HÁZASSÁGBÓL

Marianne: Lanstyák Ildikó e.h. (BBTE Színház és Televízió Kar, Kolozsvár)

Látvány: Pipei Borbála
Rendezte: Kaj Ádám

Egy kép. Egy kimerevített pillanat a Paradicsomból. Férfi és nő. Együtt. Egy alma. Tökéletes állapotnak hittük. Vége van. Szakadás. Biblikus káosz. A nő kilép az ószövetségi térből. Egy ágy. Egy vállfa. Egy zakó. Képes valakit helyettesíteni egy élettelen tárgy?

Az előadás 2015-ben elnyerte a VÉSZFÉK Art Festival (Dunaszerdahely) zsűri- és közönségdíját.

Sajtó:

Kaj Ádám és Lanstyák Ildikó Jelenetek egy házasságból


Jelenetek egy házasságból

Fesztivál:
Comedium Corso (Esztergom)
OnaBona (Csongrád)
Tisza Teátrum (Szeged)

VÖRÖS ISTVÁN:
PRESSZÓ – SZONÁTA

G: Kéner Gabriella
C: Maronka Csilla

Látvány: Giricz Máté
Technika: Kovács Vince, Vincze Péter
A rendező munkatársa: Vereczkei Kata
Rendező: Kaj Ádám

Nőket látunk, különböző státuszban, különböző háttérrel, különböző jellemmel és akarattal. De vajon kinek az akarata érvényesül? A férfié, aki bár nincs jelen, mégis ordít a hiánya, mert minden belőle indul és hozzá tér vissza? A rendezőé és íróé, akik arra „kárhoztatnak” két színésznőt, hogy ezen az estét ketten hattá hasadjanak? De hát lehet egy színésznek pokol a színház, a játék? Hiszen minden szerep ezen a világon. A feleség. A szerető. A festő. És a megrendelő is. Gondoljon mindenki csak az Ahogy tetszik méla Jaques-jára.